Cserkészeknek: az anafilaxiás sokk – EpiPen

Minden, amit tudni kell róla!

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvosigazgatója válaszolt minden kérdésünkre a témában. Olvassátok el!

A FELKÉSZÜLTSÉGED ÉLETET MENTHET!

Amit minden cserkészvezetőnek ismernie és tudnia kell!

Egyre több “allergiás” gyermekkel foglalkozunk a cserkészmunka során. Ez alá a fogalom alá sorolunk általában mindent: az egyes ételekre, gyógyszerekre, csípésekre a szervezet által kiváltott reakciót.
Van, amikor ezeket a gyermek és a szülő már ismeri, jelzi. Előfordulhat azonban olyan eset, amikor ezek a tünetek úgy jelentkeznek, hogy nem vagyunk rá felkészülve.
Egyrészt, nem tudjuk, hogy mi váltotta ki, másrészt nem tudjuk helyesen felmérni a jelentkező tünetek súlyosságát és a megfelelő ellátásban részesíteni a gyermeket.

Benne vagyunk a nyárban, és zajlanak a nyári cserkésztáborok. Távol a várostól, az erdő mélyén, egy túrán, egy portyán is előfordulhat, hogy vezetőként, táborparancsnokként olyan helyzetbe kerülsz, hogy a te kezedben van egy gyermek élete, ha súlyos allergiás tünetek jelentkeznek nála.

Előfordulhat, hogy nincs térerő, és ha van, hiába hívod a mentőket, nem fognak időben kiérkezni. Még az is kevés lehet, ha azonnal autóba ülsz, és elindulsz a legközelebbi orvoshoz, mert ilyenkor tényleg minden perc számít!

Megkerestük a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot azzal a kéréssel, hogy adjanak nekünk, cserkészeknek tanácsot, hogyan kell egy ilyen esetben gyorsan, hatékonyan eljárni.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat 1999-ben alakult, hogy különleges gyermek rohamkocsik és gyermek mentőorvosi kocsikkal segítse az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az elmúlt 23 évben kb. 56.000 bajba jutott kisgyermeken segítettek.

Magasan képzett gyermekmentő csapatuk bármilyen helyszínen képes “felépíteni” egy mobil gyermekintenzív osztályt.
Az ország négy régiójában működtetnek világszínvonalú felszereléssel ellátott mentőegységeket.

Idén a Parlamentben a Mentők Napja alkalmából rendezett díjátadón az Országos Mentőszolgálat a Magyar Mentésügyért Emlékérem kitüntetésben részesítette László Endre Mártont, a Szent Márton Gyermekmentő szolgálat alapítóját.
Magyar Mentésügyért Emlékérem országos kitüntető címet olyan személyek kaphatnak, akik hosszú idő óta támogatják a mentősök feladatellátását. László Endre Márton 32 éve elkötelezetten szolgálja a magyar mentésügyet, 23 éve pedig szívvel lélekkel a gyermekmentés ügyén dolgozik.

Az alapítvány nem részesül állami támogatásban, adományokból és 1%-os felajánlásokból működik.

Dr. Tövisházi Gyula,  a Szent Márton Gyermekmentő szolgálat orvosigazgatója nagy örömmel vállalta az interjút, hogy válaszol a kérdésinkre.

Táborozunk az erdő mélyén, vagy kirándulunk. Távol vagyunk minden olyan helytől, ahol orvosi segítséget, gyors orvosi segítséget kaphatnánk. Előfordulhat, hogy térerő sincs az adott helyen. Ilyen körülmények között történik a baj: csípés, vagy más formában.
Azt gondoljuk, a felkészültség az elsődleges feladatunk. Tehát mit vigyünk magunkkal táborba? Mi legyen az EÜ-dobozunkban feltétlenül egy ilyen esetre?

T.Gy.: Az elsősegélynyújtó felszerelés alapvető gyógyszerein és eszközein kívül az allergiás reakció életveszélyes formájánál, az ún. anafilaxiás rosszullét esetén alkalmazandó gyógyszer az izomba adható (intramuszkuláris) adrenalin injekció. Ennek „önbelövő” formája EpiPen néven van forgalomban. Az EpiPen egyelőre nem képezi az alapszintű elsősegély felszerelés részét, azonban egyre több, ismerten anafilaxiás gyermek és felnőtt rendelkezik vele. Ha ilyen betegről tudunk, illetve a tábor nagy létszámú, sürgősségi ellátóhelytől távol, a természetben helyezkedik el, javasolt a beszerzése.

A gyógyszerészeti leirat szerint 30kg-os testsúly (tehát kb. 10-12 éves életkor) alatt az ún. EpiPen Junior (150 mikrogramm), felette az EpiPen (300 mikrogramm) injekció javasolt. Természetesen egy életveszélyes állapotban lévő betegnél, amennyiben nem a megfelelő kiszerelés áll rendelkezésre, vagy nem vagyunk biztosak a testsúlyban, akkor is alkalmaznunk kell a gyógyszert – még ha ez nem is a tökéletes dózis a beteg számára.

Mikor beszélünk anafilaxiás sokk-ról, és mikor csak “allergiáról”?

T.Gy. Anafilaxiáról, anafilaxiás sokkról beszélünk akkor, ha az allergiás reakció nem csak helyi tünetekkel jár (méhcsípés esetén például teljesen normális, hogy a csípés helye duzzadt, fájdalmas, meleg tapintatú), hanem a túlzott fokú válaszreakció miatt az egész szervezetre kiterjedő, súlyos tünetek is jelentkeznek:

– jelentős ajak-, nyelv- vagy légúti duzzanat
– nehezített vagy sípoló légzés
– keringési tünetek: sápadtság, alacsony vérnyomás, csökkenő agyi vérátáramlás miatt
– rossz közérzet, zavartság, szédülés, ájulás
– hányás, hasmenés
– testszerte jelentkező bőrjelenségek (kiütések, kipirulás)

Rovarcsípés alkalmával a csípés helyétől függetlenül kialakulhat anafilaxiás reakció az arra hajlamos egyénekben.

Az anafilaxia egy ritka, ugyanakkor nagyon magas időfaktorú betegség, tehát az adekvát ellátás késlekedése komoly következményekkel járhat. Rovarcsípésen kívül gyakran anafilaxiát kiváltó ágensek lehetnek különböző gyógyszerek, ételek (mogyoró, dió, halfélék), latextartamú anyagok.

Észleltük a bajt, felismertük a tüneteket. Mennyi időnk van a beteg ellátására? Pontosan hogyan járjunk el? Mit tegyünk, milyen sorrendben, illetve mit ne tegyünk semmiképpen?

T.Gy. Amennyiben anafilaxiás reakciót észlelünk, a segítséghívás után vagy azzal párhuzamosan három dolgot kell tennünk azonnal:

1. A további allergének eltávolítása (amennyiben ez szóba jön)
2. A beteg nyugalomba helyezése, lefektetése (ez a vérnyomás csökkenése miatt fontos)
3. Adrenalin injekció combizomba történő beadása (a beteg önmagának vagy más ellátó a betegnek). Amennyiben az állapota nem javul, vagy tovább romlik, 5-15 perccel később javasolt egy második adag adrenalin beadása is ugyanígy a combizomba.

Az EpiPen gyógyszerleirata szerint szobahőmérsékleten (25 °C alatt) tartandó, illetve mint bármilyen gyógyszer esetén fontos a lejárati idő is. Természetesen egy életveszélyes szituációban, messze bármilyen segítségtől, amennyiben nincs másik adag, az az életszerű és helyes, ha beadjuk a melegebb környezetben tárolt, esetleg a lejárati időn túl lévő gyógyszert is.

Ha lehetséges, mind a gyógyszer alkalmazásával, mind a további teendőkkel kapcsolatban a segélyhívást fogadó mentésirányító tanácsait kérjük ki!

Az antihisztaminok és szteroidok az allergiás reakció ellátásában fontos gyógyszerek, de hatásukat lassabban fejtik ki, elsősorban a kellemetlen allergiás tüneteket (kiütések, könnyezés, tüsszögés) képesek csökkenteni, és a reakció újbóli jelentkezését megelőzni. Súlyos, életveszélyes reakció esetén először mindig az adrenalint javasolt beadni, aztán ráérünk gondolkodni a többi lehetőségen – ekkor már általában van időnk telefonos tanácsot is kérni.

Pontosan hogyan kell az injekciót használni? Mit ellenőrizzünk rajta, hogyan működik?

T.Gy. Az injekció combizomba történő beadása technikailag könnyű, kis felkészüléssel már egy iskolás korú gyermek is képes rá. Érdemes az interneten, videón megtanulni a beadás helyes módját. Fontos, hogy ezt az injekciót nem a bőr alá adjuk (mint például egy vérhígító esetén), hanem mélyen az izomszövetbe! Rendelkezésre állnak ún. oktató autoinjektorok is, amelyek gyógyszert vagy tűt nem tartalmaznak, de a technika gyakorlására alkalmasak. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy ugyan a jelölés egyértelmű, az oktató injektort ne tároljuk az „éles” gyógyszerrel együtt – nehogy összekeverjük őket.

Megtörtént a baj, be kellett adni az injekciót. Mit tegyünk ezek után?

T.Gy. Az injekció beadása utáni teendő a beteg állapotjavulásától, a helyi körülményektől, és amennyiben sikerül telefonálni, a mentésirányító tanácsától függ. Az időveszteség sokkal gyakrabban inkább a döntés meghozatalából adódik, tehát abból, hogy (teljesen érthető módon) habozunk beadni az adrenalin injekciót.

Mi cserkészek nagyon felkészülteknek és talpraesettnek érezzük magunkat, de kevesen mondhatjuk el magunkról, hogy már átéltünk olyan éles helyzetet, amiről elméletben akár mindent tudunk. Vagyis nem csak egy fiatal vezető, hanem egy tapasztalt felnőtt is pánikba eshet. Beadja az injekciót, pedig nem volt olyan súlyos a helyzet, hogy ez indokolt lett volna. Ennek mik a lehetséges kockázatai? Mi történik ilyenkor?

T.Gy. Ahogy már említettem, a legtöbb baj a késlekedésből van. Minden helyzet más és más, előfordulhat, hogy még sürgősségi szakembereknek sem azonnal egyértelmű. Kérdéses esetben érdemes a telefonos segélyhívást fogadó szakember tanácsára hagyatkozni.

Beadtuk az injekciót. Mi történik ez után? Mit tapasztalhatunk? Mire figyeljünk? Mit tegyünk a gyermekkel az injekció beadását követően? Hogyan és mire hat a gyógyszer, mi a hatásmechanizmusa?

T.Gy. Az adrenalin injekció az izomszövetből 1-2 perc alatt felszívódva nagyon gyorsan hat, és az anafilaxia bonyolult mechanizmusát blokkolja, valamint a légzési és keringési tüneteket azonnal javítja. A gyógyszer beadását követően a beteg akkor is orvosi ellátásra szorul, ha esetleg a tünetei teljesen megszűntek, hiszen előfordulhat, hogy a gyógyszer hatásának megszűntével az allergiás reakció ismét súlyosbodik.

Amennyiben nincs, vagy késik a telefonos segítség, inkább döntsünk az injekció beadása mellett, hiszen a feleslegesen beadott injekció mellékhatásai jóval enyhébbek, mint egy indokolt, de elmaradt gyógyszer következményei.

Mivel a cserkészcsapat nem intézmény, hogyan tud egy csapat egy ilyen szerhez hozzájutni, ha nincs a gyerekek között olyan, akinél már diagnosztizálták ezt, és a gyermekorvosa felírja, és hozná magával a táborba is. (mint ahogy máshova is viszi) A vele küldött gyógyszer pedig azé, aki hozta… ha be kell adni másnak, akkor újabb adagról kell gondoskodni. Van -e erre valamilyen tanácsa?

T.Gy.: Ez tudtommal Magyarországon jelenleg nem teljesen megoldott, de fontos téma. Aktuálisan csak hivatalosan a betegnek felírt saját gyógyszer áll rendelkezésre. Úgy gondolom, hogy erre rövid időn belül lesz megoldás a betegegyesületeknek és az allergológiai szakmai szervezeteknek köszönhetően.

Nagyon szépen köszönjük dr. Tövisházi Gyulának, hogy feszített munkája mellett időt tudott szakítani ránk.
Cikkünk témája minden cserkésznek, aki kirándulásra, portyára, táborba száll, hasznos információat tartalmaz, amik segítik a gyors és életmentő beavatkozást.

Reméljük, hogy cikkünk segít abban, hogy a cserkész elsősegély-nyújtás, életmentés tudásunk ezzel is naprakészebb legyen, és egyre többen megismerjék és szükség esetén alkalmazni tudják ezt az életmentő szert.

Az alábbiakban két videót és egy fotósorozatot nézhettek meg, ahol bemutatják az EpiPen beadását, illetve megismerkedhetsz magával a gyógyszerrel is.

1. Egy magyar nyelvű mindössze 4 perces videóval te is már te is birtokában lehetsz minden tudásnak, amire szükséged lehet vészhelyzetben:

2. Ebben 2 perces angol nyelvű a videóban pedig az allergia által kiváltott reakciókat, és az autoinjektor működését is jobban megértheted:

3.  Így néz ki az EpiPen a doboztól a felhasználásig. Kinyitottunk egy magyar gyártmányt nektek.

Az EpiPen doboza előről és hátulról, a leírásokkal, a kiszerelés pontos adagja. Ez egy 30 kg testsúly feletti adag. A junior zöld dobozos.

A gyógyszer dobozának külső oldalain található leírások.

Mindkét oldalon erős ragasztócsík zárja le a dobozt.

A dobozban a tartóban az autoinjektor, alatta a papír használati útmutató, leírás.

Az autoinjektor még a tartójában. Így veszed ki a dobozból.

Az autoinjektor kivéve a tartójából.

Minden használati tudnivaló rajta van az eszközön, magyarul.

A gyógyszer leírása – 1. oldal

A gyógyszer leírása – 2. oldal.

Itt találod a lejárati időt.

Képek forrása:
https://www.gyermekrohamkocsi.hu
https://koroshircentrum.hu/2022/06/23/minden-bekesi-oktatasi-intezmenyben-megtalalhato-az-epipen-eletmento-gyogyszer/
legyresen.com fotós