Carlo Acutis – iránytű Istenhez

Carlo készített hittanosai számára egy útmutatót, amelyben összefoglalja, hogy hogyan lehet az Isten felé vezető utat a leginkább megtalálni, és amely útat ő maga is járta élete 15 évében.
A “Töltsd le!” menüben találjátok a lefordított és letölthető füzetet.

Nekünk, cserkészeknek BiPi a liliomot választotta jelképül, ami az Északi irányt jelezte az iránytűkön. Azt az irányt, amihez tájolunk. A mi életünkben ez az irány Isten felé mutat: nekünk is hozzá kell mérnünk, igazítanunk az irányt életünkben.

Ezt vallotta Carlo is, aki sokszor mondta, hogy ha közelebb akarunk kerülni a Mennyei Atyához, akkor Isten szavát kell iránytűnek tekintenünk, és mindig ahhoz kell mérnünk magunkat.

Ahhoz, hogy ezt a célt elérjük egészen “különleges eszközökre” van szükségünk. Ezek a szentségek és imádságok, amik közül Carlo az Eucharisztiát helyezte élete középpontjába. Ahogy ő fogalmazott, “Ez az ő Mennyországba vezető útja.”

Azt mondta, hogy az emberek nem tudják, mi hiányzik az életükből; mert ha ez nem így lenne, akkor megtelnének a templomok.
Sokszor hangoztatta, hogy az Oltáriszentségben Krisztus éppúgy jelen van, mint 2000 évvel ezelőtt, az apostolok idejében. “Jeruzsálem ott van a küszöbünkön.”
Úgy gondolta, hogy mi még szerencsésebbek is vagyunk, hiszen akármelyik templomban megtalálhatjuk Őt; míg Jézus korában, aki Jézussal találkozni akart, sokat kellett utaznia, vándorolnia.

“Idősebb” korában már hittant tanított kisebb gyerekeknek. Az ő számukra írta össze, hogy mi az, ami az életben segít, hogy szentté lehessünk. Ez a kis összeállítás 8 gondolatot, tevékenységet, imádság-formát tartalmaz, amit az eredeti olasz szövegből fordítottunk katolikus pap cserkésztestvérünk segítségével, és általa jóváhagyva.

A címe: “A Szentté levés eszköztára”

Magyarul talán kellemesebb lenne a fülnek úgy, hogy:  “Szentté válás eszköztára”.

A “levés” vagyis a lesz, a leszek ige kifejezi azt, hogy: én szent leszek. Ebben benne van az akaratom, az elhatározásom, a célom. Én akarom ezt az utat, nekem kell ezeket megtennem, akarnom. Ha ez az akarat megfogalmazódik, majd valódi tettek és kitartás követi, csak azután beszélhetünk arról, hogy valóban sikeres volt-e az utam, valóban “szentté váltam”. Erről azonban majd az én megmérettetésemkor mond ítéletet a Jóisten. Ezért tartottuk ezt a címet megfelelőnek, mert kifejezi, hogy a döntés, az út, az akarat, az elhatározás: a tiéd!

Felvetődött bennünk, hogy azok, akik most elhatározásra jutnak, és nekivágnak az útnak a kis füzet alapján, könnyen abba az akadályba ütközhetnek, hogy nincs, vagy nem tudják, hol van a közelükben olyan lehetőség, ahol mindennapos, vagy 24 órás szentségimádásra van lehetőség.

Ezen a honlapon tudtok tájékozódni: http://szentsegimadas.hu/

Szeretnénk kérni, hogy azok, akik olvasnak bennünket, és tudnak olyan helyről, ahol mindennapos szentségimádásra van lehetőség, írják meg nekünk a legyresen.szerk@gmail.com email címre, vagy az honlap facebook oldalára https://www.facebook.com/legyresen.cserkesz, hogy készíthessün belőle egy összeállítást.

Bátorítunk benneteket, cserkészeket, kicsiket és felnőtteket, hogy legalább egy hétre próbáljátok ki Carlo útját. Ha egy 15 éves fiú – sőt még fiatalabb is volt – képes volt erre, akkor kcs-től öcs-ig nem lehet kifogásunk.

Nem is lehetne jobb alkalom erre, mint a mostani; hiszen az Eucharisztikus Kongresszuson egy héten át az Eucharisztiáról beszéltünk. Az itt kapott kegyelmekből táplálkozva ezt a tüzet tovább tudjuk éltetni a szívünkben Carlo útmutatója segítségével; meg tudjuk erősíteni, és továbbvinni a mindennapjainkban.

A füzetet itt töltheted le: https://legyresen.com/carlo-acutis/

Életéről, boldoggá avatásáról már írtunk egy cikket, sokk képpel illusztrálva. Itt olvashatjátok el: https://legyresen.com/2021/03/31/cserkeszeknek-carlo-akit-erdemes-megismerni/