Ferenc pápa magyar cserkésznyakkendője

Ti tudtátok? Leleményes magyar cserkészek jóvoltából Ferenc pápának, aki az Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére, ünnepségére érkezik, van magyar cserkész nyakkendője. Nem is akárhogy kapta!

Két kedves cserkésztestvért hívtam egy rövid beszélgetésre a NEK-hetében. Lőrincz Dávidot és Drozdik Janit a kiskunfélegyházi 871. Szent Imre cserkészcsapatból.
Van egy nem mindennapi sztoritok, amit talán sokan nem ismernek. 2015-ben részt vettetek Rómában a nemzetközi ministráns zarándoklaton. Mit lehet tudni erről az útról?

2015. augusztus 2- 8 között tartották Rómában a nemzetközi ministráns zarándoklatot, melyen közel 1200 magyar ministráns vett részt. Hajagos Gyula plébános atya közreműködésével és Isten kegyelméből a kiskunfélegyházi 871. Szent Imre cserkészcsapatból hárman csatlakozhattunk ehhez a találkozóhoz a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ministránsaival. A hat napos programsorozat fénypontja egy pápai mise volt a Szent Péter téren. Az egész találkozónak kicsit Jamboree hangulata volt, tekintve, hogy a világ minden tájáról jöttek ministránsok Rómába.

Volt egy nem mindennapi ötletetek. Mesélnétek erről?

A csapatból hárman mentünk a találkozóra és ketten az indulás előtti napon értünk haza a segédtiszti vezetőképzőből. Bár kicsit fáradtak voltunk, lobogott bennünk a tűz, hogy cserkészként csinálni kellene valami maradandót. Eldöntöttük, hogy viszünk egy cserkésznyakkendőt a pápának, ezért magunkkal vittünk egy plusz zöld nyakkendőt az útra. A nagyobb gondot az okozta, hogy hogyan juttassuk el az ajándékot a Szentatyának.

balról: Drozdik János, Kullai Attila

Hogyan tudtátok “felvenni a kapcsolatot” a Szentatyával? Ehhez komoly diplomáciai előkészületek szükségesek.

Először személyesen szerettük volna átadni a nyakkendőt, ehhez kértük Dr. Tóth Tamás atya segítségét, aki akkor Rómában a Pápai Magyar Intézet rektora volt.
Mikor kiderült, hogy személyesen sehogy sem tudjuk átadni az ajándékunk, először elkeseredtünk. A Szentatya nem tartózkodott a Vatikánban és csak a pápai misére érkezett vissza.

Tamás atya felajánlotta, hogyha odaadjuk neki a nyakkendőt, ő bejuttatja a pápához. Mi azonban szerettük volna valahogy személyesen átadni, ezért azt találtuk ki, hogy mikor a pápai mise előtt a Szentatya elhalad előttünk, felmutatunk egy kis táblát, hogy szeretnénk neki egy ajándékot átadni. A pápai mise előtt már órákkal a Szent Péter téren voltunk, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a kordonhoz, még egy erős napszúrás árán is. Mivel egyikünk sem tudott olaszul, ezért megkértük az egyik ministráns társunkat, aki beszélt olaszul, hogy segítsen megírni a táblát.

Az üzeneten ez állt: „Szentatya! Ez egy ajándék a magyar cserkészektől!”

Hogyan értétek el, hogy Ferenc pápa elolvassa a kis táblátokat, hiszen több ezren voltatok a téren, ugye?

Nem voltunk biztosak benne, hogy amikor elhalad mellettünk akkor felénk fog nézni, de az isteni gondviselés segített, pont felénk fordult és meglátta az üzenetünket.

Hogyan történt az átadás, hiszen ti a kordon mögött álltatok?

Igen, mi a kordon mögött álltunk, így csak úgy tudtuk “átadni”, eljuttatni hozzá a nyakkendőt, hogy ha odadobjuk neki. Miután elolvasta a Szentatya az üzenetet, egy LIKE jel mutatásával jelezte nekünk, hogy dobhatjuk.

Akkor elmondhatjuk, hogy Ferenc pápának van egy magyar cserkész nyakkendője, amit ti juttattatok el neki, ti adtatok át. Mit gondoltok, most a NEK-re utazva, vajon eszébe jut-e ez a korábbi esemény?

Így van, Ferenc pápának biztosan van legalább egy magyar cserkész nyakkendője. Nem tudom, hogy eszébe jut-e, mert biztos rengeteg ajándékot kap, és nem hiszem, hogy mindet észben tudja tartani.

A zarándoklat jelmondata Izajás próféta szavai voltak:
“Itt vagyok, engem küldj!”
Nektek, akik nem csak cserkészek vagytok, de az oltárnál, a szentmisén is szolgáltok, mit jelent most ez a mondat a NEK-hetében?

Számunkra, cserkészvezetőknek nagyon fontos ez a mondat, hiszen mi is felajánljuk munkánkat az Úrnak. Igen, engem küldj erre az útra, melyet mindannyian szívügyünknek tekintünk. Ha látom, hogy odaadó munkámra szükség van, csak ennyit kérek az Úrtól: „Itt vagyok, engem küldj!”(Iz. 6,8).

Szívet melengető látni, hogy nem csak nekünk fontos ez az igeszakasz, hiszen bármelyik  NEK-es programon vesszünk részt mindenhol alázatos cserkészekkel találkozunk.