Verseny – Tábori kereszt állítás

Cserkész táborkereszt állító verseny – 2021

Miért és honnan jött az ötlet, hogy meghirdessünk egy táborkereszt-állító versenyt a cserkészcsapatok részére?
Olvassátok el a cikket és vegyetek minél többen részt a játékban!

Hosszú és nehéz időszak áll mögöttünk, sok változást hozott, sok mindenről kellett lemondanunk. Nem csak a magánéletben, de cserkész-életünkben is.
Az idei nyár több szempontból is meghatározó lesz minden cserkész számára. Nem csak azért, mert újból táborba szállhatunk, hanem azért is, mert a nyár végévével hazánkban kerül megrendezésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Minden táborunkban ott áll a kereszt. Ott áll a táborkereszt, a tábor központi helyén. Körülötte gyülekezünk, imádkozunk.

Az elmúlt hónapokban sokakat ért tragédia, sokan sokféleképp élték át, élték túl a járvány miatti korlátozásokat, betegséget, nehézségeket.
Idén nyáron is ott fog állni mindannyiunk táborában a kereszt.
Legyen ez a kereszt most minden táborban különleges. Különleges helyet foglaljon el, ne csak a táborunkban, hanem a szívünkben és lelkünkben is.

Az 1933-as gödöllői Jamboree-n BiPi ezeket a szavakat mondta a résztvevő cserkészeknek a szentmise előtt:

“- Én nem ismerek vallástalan cserkészt. Minden cserkész vallásos. … A Jamboree mozgató ereje a lélek volt. S a léleknek is kell táplálék, nemcsak a testnek. A lélek kenyere Krisztus. Krisztus az erő, a vidámság, a testvéri szeretet, a gyöngédség forrása. A IV. Világjamboree a hit jegyében folyt le. Ennek a hitnek a szimbóluma volt az az óriási kereszt, melynek árnyékában volt a nemzetek fölvonulása s testvéri ölelkezése az Arénában. Ez a kereszt messze kimagaslott minden fölé.”

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma is egy kereszt lett, melyet Ferenc pápa áldott meg 2017-ben, Rómában, és ami azóta körbe járva ötvenezer kilométert is megtett már.

Verdes Miklós görög katolikus atya gondolatai a Missziós keresztről nekünk, cserkészeknek is üzenetként szólhat:
“… a kereszt, melyet egyházunk ebben az időszakban elénk állít, ott van életünk minden percében, minden helyzetében, mégis újra és újra fel kell tennünk magunknak a kérdést: mit is jelent, minek a jele, mit hordoz a keresztény ember életében, az Egyház életében, kinek-kinek a személyes életében? 
A kereszt Isten szeretetének a jele. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” 
Továbbá Isten erejének a jele, kifejezése.
Idejétmúlt dolog? A jövő reménysége is benne van, ma is vannak keresztények, akik az életüket is adják a hitükért. Az Egyház él. A kereszténység él. A kereszténységnek ereje van, a keresztnek ereje van.
Isten jelenlétének is a jele. Amikor a kereszt jelét rajzolom magamra, amikor keresztet vetek, Isten jelenlétébe helyezem magam.

A Magyar Cserkészszövetség az idei cserkész évre meghirdette a “Lelkiség évét”:
“A lelkiség hiába alap értéke mozgalmunknak, gyakorlati megélésében még nem egyformán tapasztaltak, felkészültek csapataink. Éppen ezért célunk, hogy a lelki nevelés ne csak a megszokott imákban, esetleg lelki napokon jelenjen meg, hanem a mindennapi cserkészmódszer részévé váljon.”

Ehhez csatlakozva szeretnénk minden csapatot egy közös versenyre hívni, melynek célja, hogy az idei nyári táborban különleges és impozáns keresztet állítsanak a csapatok.

Legyen ez a kereszt a tábor dísze, tekintsünk fel rá minden nap, és jussanak eszünkbe róla BiPi szavai, kapcsolódjunk össze imában és hálával mindazért, hogy együtt lehetünk.

Jelképezze ez a különleges kereszt a Cserkészszövetség által meghirdetett “Lelkiségi év” gondolatát, hogy mozgalmunk alap értéke a hit. Nyári táborainkat legalább olyan mértékben járja át a jókedv és nevetés, mint az imádság, a közös imádság, a közös hálaadás.

Használjuk ki az együttlétet, hogy lélekben és imádságban közösen készülhessünk a szeptemberi Eucharisztikus Világkongresszusra is!

A játék kiírását itt olvashatjátok el bővebben:
https://legyresen.com/programok/

A játékban résztvevők között az első három díjazott értékes (“cserkészes”) ajándékot nyer majd.

Úgy gondoljuk azonban, hogy a verseny célja és küldetése legyen a motiváció minden cserkész és csapat számára, ne pedig a nyeremény!
Ezért a nyereményeket a sorsolást követően hozzuk nyilvánosságra.

Források:

https://hd.gorogkatolikus.hu/A-kereszt-Jezus-Krisztus-gyozelmenek-eszkoze—elmelkedesek-a-Misszios-keresztrol-Hajdudorogon-2019-szeptember-19
https://www.cserkesz.hu/vezetoknek/hirek/hir/2020/2020-12-07-2021-lelkiseg-eve
https://nyiregyhaza.nyirgorkat.hu/2018/02/2020-nemzetkozi-eucharisztikus-vilagkongresszus-misszios-keresztje-nyiregyhazan/
https://jarodbarber.blogspot.com/2021/05/
https://vac.piarista.hu/kozossegeink/cserkeszcsapat
https://www.bocskairadio.org/korzeti-regos-tabor-a-fillmor-i-sik-sandor-cserkesz-parkban/
https://taborkereszt.files.wordpress.com/2021/06/b0484-59-2013_0127_121847.jpg