Erdő Péter bíboros atya áldotta meg a TÁBORKERESZT cserkészeinek keresztjét

Honnan jött az ötlet, hogy keresztet készítsünk, és állítsunk Litvániában, a Keresztek Hegyén?

Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy katolikus papok, hívők adják életüket katolikus hitükért a világ különböző pontjain. Miközben olvassuk a híreket, tehetetlenül állunk és nézünk szembe mindazzal, ami tőlünk távol történik. Idehaza és a világ minden pontján pedig közös ellenségünkkel, a vírussal is szembe kell néznünk.

Nekünk cserkészeknek, katolikus cserkészeknek elől kell járnunk abban, hogy példát mutassunk! Példát mutassunk itt Európa szívében, hogy Istenbe vetett hitünk reménye mindenen átsegít bennünket. Megmutassuk, hogy a több, mint kétezer éve Jézus által alapított Egyházunk ma is élő, hitünk szilárd és kitart, bármilyen akadályt is gördítsenek elénk. Megmutassuk, hogy akármi jöjjön, mindig lesz cserkész, aki imára kulcsolja a kezét, hogy a felebaráti szeretet és összetartás, az imádság, a közös imádság, a közös szándék erőssé tesz bennünket, hogy magunk mögött hagyjunk világjárványt, ás átlépjünk országhatárokat, még akkor is, ha ez nem lehetséges.

A litván “Keresztek Hegye” katolikus zarándokhellyé vált a litvánok megtörhetetlen hite által, s lett Litvánia nemzeti jelképévé, melyről itt olvashattok az oldalon bővebben.

Az egész világon ismertté vált a Keresztek hegye, midőn Szent II. János Pál pápa, látogatása csúcspontjaként, hívők és zarándokok százezrei jelenlétében itt celebrált misét 1993. szeptember 7-én.
Térdre borulva itt mondta:
“Köszönöm nektek litvánok, hogy megmutattátok hiteteket a keresztek eme hegyével Európa és az egész világ nemzeteinek.”

Álljon ez a kereszt ott a litván dombon a sok százezer kereszt között egyként, mely azt hirdeti: Patrona Hungariae Ora Pro Nobis – Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk!
Minden cserkész, minden katolikus, minden hívő nevében, aki imáiban hordozza országunkat, hitünket.

A keresztet a 914-esek készíttették el. Egyházközségükbe látogatott Erdő Péter bíboros atya, aki nagy szeretettel áldotta meg a cserkészek keresztjét:

“Kedves Testvérek! Nagy örömmel áldottam meg a cserkészek keresztjét, amely Litvániába készül, a “Keresztek Hegyére”. Amikor ott jártam, hatalmába kerített az érzés, hogy Krisztus szenvedéséhez mennyi emberi szenvedéssel csatlakozhatunk. Keresztények szenvedése szerte a világon, és végig a történelem folyamán. Ma is sokat szenvednek ártatlanok, keresztények, és nem keresztények.
Gondoljunk rájuk, kérjük a számukra az erőt, tiszteljük a példájukat, amikor ezt a keresztet most eljuttatjuk Litvániába.”

A kereszt megáldása a szentendrei Péter-Pál templomban.
A keresztet Erdő Péter bíboros atya áldja meg, a keresztet tartják Papp Illés János (914) és Selmeczi Kinga Lili (914) cserkészek .

.

A kereszt a megáldás után cserkészek körében.
Balról: Timms Kevin, Papp Berta, Selmeczi András cspk., Selmeczi Kinga, Selmeczi Panna, Papp Illés

Litvániában Šiauliai-ban sikerült felvenni a kapcsolatot az ottani cserkészek vezetőjével Serzassal, aki nagy örömmel csatlakozott ehhez az akcióhoz, és vállalták a csapatával a kereszt felállítását a dombon. A szervezéseben a TÁBORKERESZT, Szár Gyula Gergely OPraem atya, Selmeczi András 914. cspk., Blanckenstein György szentendrei plébános, Serzas Staponkus, Arūnas Jankauskis atya és a magyar és litván cserkészek vettek részt.

A kereszt biztonságos szállítására futárszolgálatot bíztunk meg. A kereszt két darabban utazott a könnyebb szállíthatóság miatt. A csomagban magyar cserkészekre jellemző apróságokat küldtünk litván cserkésztestvéreinknek.

.

A csomagolás előtti utolsó kép:

A kereszt mellé két szalagot is küldtünk “TÁBORKERESZT Katolikus Cserkészek Közössége” és “Isten, haza és az embertársak szolgálatára” felirattal, valamint a szervezésben résztvevő 914-esek szalagját, melyen a csapatuk neve, és zászlajuk felirata “Nagyasszonyunk, hazánk reménye” szerepelt.

A feladást követően izgalommal figyeltük a csomagkövetést, hogy hol jár éppen a csomag. Mikor lépte át a lengyel határt, és hol vesztegel éppen.
Nagy öröm volt, mikor ezt a képet kaptuk üzenetben Arūnas atyától:

Litván cserkésztestvéreink mindent elkövettek, hogy február 22-ére, BiPi születésnapjára álljon a magyar katolikus cserkészek keresztje a dombon. Míg mi itthon a 6-8 fokban egyenruhában fotózkodtunk, addig neki több 10 cm hóval, fagyos földdel kellett megbirkózniuk. Folyamatosan küldtek képeket arról, hogy hol tart a keresztállítás.

Balról: Mangirdas, Serzas, Birté kislányával és Arūnas atya. Mindannyian cserkészek.

Vasárnap délután, február 21-én mentek ki páran, hogy előkészítsék a lyukat a fagyos földben.

A képeket a litván cserkészektől kaptuk, sőt még videót is készítettek nekünk. A hideg, a hó, a fagy ellenére olyan jókedvűen és vidáman ástak a földben, mintha tavasz lenne. A keresztünk helyét a domb oldalában ásták meg, és másnap, kora hajnalban, napfelkelte előtt már kimentek Arūnas atyával, hogy felállítsák és megáldják a magyar cserkészek keresztjét.

.

Magyar idő szerint reggel 6 órakor, a napfelkeltében áll a keresztünk a hegyen. Litván cserkészek tisztelegnek előtte.

.

Ez a kereszt jelképezi a katolikus hitben való összetartozásunkat, a cserkésztestvériséget.
Álljon ott a hegyen a hitben való kitartásunk jeleként.
Hirdesse a hit erejét, amely eltöröl minden határt, járványt és összeköt mindannyiunkat az imádságban.
Az égre mutató liliom pedig hirdesse, hogy mindig lesz cserkész a Földön, aki imára kulcsolja a kezét Európában és az egész világon.

A litván kereszt-állító cserkészek csapata a “Keresztek Hegyén”, Szent II. János Pál által emelt kereszt mellett.
Vytautas, Beata, Simona, Lukrecija, Edvinas (a Šiauliai régió cserkész vezetője(, Gabrielė és Gvidas és Arūnas atya, cserkészpap, fél térdre ereszkedve Serzas Staponkus az Aušros (Hajnal) Cserkészcsapat vezetője.